December 27, 2009

Cantik Tapi Bodoh







Maaf kalau entri kali nie penuh emosi..
Tapi aku dah muak...
dah jelek...
dengan satu satunya penyakit yang bezakan Melayu dgn Cina.
Masyarakat Malaysia dengan Antarabangsa.
si celik dan si Buta.

Satu pembaziran....
dan aku rasa rugi....
bila si Cantik itu melacur muka untuk masa depannya...
Nak kata bakat tue xde lah sangat,
cuma itu yang dpt ditukar ganti dengan wang ringgit...

Hari nie dekat Malaysia,
setiap kali kau bukak TV,
setiap kali kau bukak Majalah Mangga,
URTV ke ape kejadah,
ade je muka2 baru nak jual rupa...
dan digelar "bakat baru"....

Yang buat kepala otak aku nie xboleh nak berapa terima,
tak berapa lama lepas dikenalkan kat masyarakat,
masuk lagi majalah,
tapi atas tiket yang lebih panas...
khalwat,
gambar panas,
kahwin dato' nenek...

Ape bende semua nie?
Kau diperkenalkan kepada masyarakat utk dimalukan kemudian hari?
Macam tu ke?
Cuba kita letakkan suatu yang kita panggil harga diri dalam diri kita nie.
Maruah.

Itu satu hal.
Lepas seminggu dua cerita2 panas tu keluar,
kita tgk "si cantik tapi bodoh" nie kembali menyinari majalah2,
iklan2,
filem2,
maksudnye kite masih menerima golongan ni dalam masyarakat kita?
Mane maruah rakyat Malaysia nie?!!!
Dah kena letup skali ngan Altantuya haritu ke?
kite kutuk bukan main, lepas sebulan dua, support balik...ape benda nie?

Yang buat kepala otak aku rasa ting-tong nie bile kita tau yang diorg nie belajar xde lah tinggi mana pun...
aku bukan discriminate golongan2 yg xbernasib baik dlm pelajaran..
aku tau, xadil kite buat mcmtu...
tapi kalau kite carik makan dengan bakat yang betul2 kita ada,
dan xberkelakuan mcm binatang ka dlm pool ke,
kat bilik hotel ke,
ape ke...
kan ke bagus? orang pun xbenci....

Nie satu saranan aku kat muka2 baru yang mula terpikir nak ceburkan diri dlm bidang2 nie...
aku tau mungkin xde org nak dgr nasihat aku,
tu terpulang kat korang...
tapi ukur baju kat badan sendiri,
bukan kat "bentuk badan" sendiri...
xpayah nak menyemak kat industri seni kalau setaat nak buat kontrovesi...
habiskan belajar lagi bagus...
ape guna cantik tapi BODOH NAK MAMPOS....

Masyarakat melayu skang nie dah disajikan dengan benda2 nie...
nie makanan kita...
kalau xcaya, tanya je budak2 melayu, siape yg tak tau gosip2 pasal artis,
UBAH la perkara nie dlm hidup...
xde gunenya tau pasal benda nie, bukan masuk exam ke ape ke...
buang masa je...
Jadi lah org yg ade wawasan...biarkan si CANTIK TAPI BODOH tue dengan dunia diorg...
biarkan si MUKA JAMBU TAPI BANGANG tu dengan kebangangan diorg...

Salam Selamat kepada si CANTIK DAN JAMBU TAPI BANGANG NAK MAMPOS

Dari
- makhluk Tuhan yang paling muak

p/s: gambar model kat atas tu xde kena mengena ngan entri kali nie...
(cuak aku kalau kena saman....haha...mampos aku)

December 24, 2009

Manusia Pelacur Masa ...




Aku dipinjamkan kehidupan,
Dari Dia yang memiliki segala...
Aku di"ihsan"kan kasih sayang manusia,
Dari si Pemilik yang Maha Memunyai...
Kehidupan itu asalnya kosong,
tiada hilai tawa, tiada tangis duka,
tiada apa... cuma kosong....

Namun aku yang mencorak segala, aku tahu itu...
hilaiku itu asalnya keringatku,
tangisku itu mulanya lalaiku, alpaku...

Hidup itu tuntutannya pelbagai,
Keluarga...
Cinta...
Tuhan....
Hubungan sesama manusia....
Semua perlu dipenuhi dalam satu masa... Tapi manusia itu tahu,
Manusia tidak sekali boleh haloba,
Apa sahaja yang diimpi, disaji di depan mata...

Bukan semua yang manusia mahu, boleh dikecapi.
Manusia harus tahu itu,
Jika tidak, manusia itu si penderhaka,
memberontak, dan lupa segala asalnya..

Perjalanan aku masih jauh...
Tuntutan2 itu bukan semua sudah selesai..
Aku butuh MASA....
Kerna aku tak tahu nafasku itu hentinya bila,
Kerna aku tak tahu jasadku itu terkuburnya bila, maka aku tak harus leka...
Aku butuh kekuatan,
Aku butuh semangat...
Aku tahu, aku butuh itu untuk berdepan seribu satu ragam manusia..

Sekali aku jatuh, seribu kali aku diajar bertongkat,
bangun semula! aku xboleh terus diam tersungkur...
Kerna aku juga tahu,
manusia itu tidak lemah..
Kehidupan itu dicipta untuk mereka...

Untuk manusia...
Bukan untuk siapa...?


November 14, 2009

Melayu pemalas .... Cina makan babi...

MELAYU PEMALAS! CINA MAKAN BABI!
SO APA ADA HAL?!


GADOH

Cina makan yong tau foo, Melayu makan nasi lemak

kaki-kaki gaduh dalam Gadoh



Bila si Melayu lahir atas muka bumi nie,
Si Melayu diajar...
yang Cina itu bangsa pengkhianat... Bangsa menumpang...
Cina itu asalnya bukan di Malaysia....
Cina itu pengotor,
Cina otaknya pembelit,
Cina kaum penindas, sekali Cina berjaya pijak Melayu,
selamanya Cina akan rasa berkuasa...
Cina pandang Melayu kaum sampah, kaum yang tak ada masa depan...!
Cina itu merasakan diri mereka sangat bagus... Letak dekat mana pun Cina boleh survive,
bukan macam Melayu, tak habis2 dengan hak bumiputera yang buat mereka manja....
kalau hak itu hilang, Melayu akan turut sama hilang!
Itu yang diajar kepada setiap Si Melayu bila diorang jejakkan kaki atas bumi ni.

Bila si Cina lahir dekat dunia nie,
Si Cina diajar dengan bermacam benda lain,
Si Cina diajar,
yang Melayu itu bangsa pemalas, xkan ade harapan nak berjaya kalau tak ditolong,
si Melayu itu kaum yang bodoh, xpandai pun boleh masuk universiti.
Melayu itu tak boleh tengok kaumnye hidup senang,
mula ada rasa iri hati dan saling menindas.
Si Cina diajar yang Melayu itu xhormat kaum lain,
merasakan bumi Malaysia nie mereka yang punya!
Si Cina diajar dengan semua ini.

Si Cina dengar,
Si Melayu dengar,
Si Cina percaya,
Si Melayu tutur percaya.

Melayu kata, "Woi Cina makan babi, lu dengan bangsa lu boleh masuk longkang!"
Cina kata, "Woi Melayu pemalas, lu dengan bangsa lu boleh pergi mampos!"

Kita seolah2 lupa.... bila kita saling menghina dan mencaci bangsa lain,
kita rasakan yang kedua2 bangsa nie xkan boleh bersatu.
Jangan sebab kenangan lampau buat dendam kita membakar2 dalam hati.
Orang tua2 ade kata, dalam setandan pisang tak semuanya busuk!
Tak semua Cina penipu,
Tak semua Melayu pemalas.

Kita nie hidup bawah satu rumpun,
cuma yang berbeza hanya pegangan agama dan keturunan bangsa.
Sebab aku percaya, biar ape pun agama kita, bangsa kita,
xkan ade satu pun yang menghalalkan persengketaan sesama haiwan sosial...
Kalau la ade agama yang suruh ko bergaduh, pergi mampus dengan agama tu!

Jangan nilai seseorang berdasarkan latar belakang bangsa...
Kita sebenarnya saling memerlukan...
Bayangkan kita hidup kalau xde bangsa2 nie kat malaysia...
Kite xkan jadi Malaysia yang kita ade sekarang.
Biar buruk mcmane pun bangsa tu, kita tetap perlukan diorang dalam hidup kita.
Kalau xde cina, mana kau nak dapat CD pirate kat pasar malam. KO nak beli cd ORI ke?
Kalau xde melayu, mana nak dapat warung2 yang bukak pagi2 utk bekalkan sarapan untuk manusia2 sibuk di kota2 besar.

Kadang2 aku rasa bangga...
aku tersentuh...
bila aku tengok masih wujud cara kita boleh bersatu...
Bila tengok semua kaum duduk semeja dalam satu kedai makan menyokong Lee Chong Wei masa tengah main badminton....walaupun Chong Wei xberapa reti cakap melayu, aku xkisah, asalkan die bawak nama negara...
Bila tengok Ali, Chong, Kamal, dengan Ah Heng keluar panggung wayang tengok cerita yang
mereka gemari...lepas tu open table kat Mcd masing2 komen pasal cerita tu...
Bila tengok Si Melayu dan Si Cina berpimpin tangan menunjukkan mereka sedang berkasih sayang dan banyak menghabiskan masa bersama... (pheeewwwiit) =D

Siapa kata Melayu bagus?
Siapa kata Cina bagus?
Siapa kata kita xboleh duduk semeja...?

p/s : aku nak share dengan korang2 semua pasal cerita yang cukup berkualiti untuk ditonton, bagi mereka2 yang sangat kuat sentimen perkauman dalam diri korang. Tajuk die GADOH. Poster die kat atas tu....Cuma FINAS je cukup bangang untuk sekat filem nie dari masuk wayang. BODOH! aku rasa KEPALAOTAK pengarah die dah ting-tong la..cerita nie cukup bermesej, so selamat menonton! youtube je ok, download xdapat laaaaa...














Biar ape yang jadi kat sekeliling aku, aku tahu yang mereka-mereka ni xpernah kenal erti perbezaan kaum dan budaya














India, Melayu, dan Cina tak mustahil untuk hidup bersama. Diorang buktikan yang mereka bukan seperti apa yang dikata















Erk... No comment..... =)

October 26, 2009

Keluarga Ke?


Ape-ape pun, gambar obama nie mmg takde kena mengena ngan post aku kali nie..
So, tolong jaga mulut sebelum kata aku pro-amerika ke ape...
Kepada manusia2 kat luar tue yang baru je nak terpancut dari mulut diorg,
"Eyh, Nazha nie support Amerika
ke?"
Ah, sila lah padamkan niat tue sebab aku just nak amik gambar keluarga mamat nie sebab nampak mcm diorg tengah ala-ala happy....

Post aku kali nie berkisarkan realiti kekeluargaan...
Sekali pandang memang xperasan,
tapi maybe lepas korang baca post nie, kepala otak korang akan setuju dengan apa yang kepala otak aku fikir selama nie...

Kadang2, haiwan sosial tu ade yang rasa kelakar,
geli hati,
terkamjat!
bila diorg sedar, ada masanya diorang layan a.k.a treat orang luar jauh lebih baik daripada KELUARGA diorang sendiri...

Selalu sangat, kite menghabiskan masa kita sendiri dengan orang sekeliling kita berbanding orang yang bergelar ahli keluarga...
Post nie bukan saje untuk haiwan2 sosial yang umurnye belasan tahun,
tapi juga untuk Pak Abu, Lebai Taib dan Mr. Kamal yang dah mula menjawat sesuatu kat tempat kerja...
Post nie tak mengenal umur... Kalau kau belasan tahun, perkataan keluarga tu lebih merujuk kat mak ayah korg,
kalau ko dah tua, perkataan keluarga tu lebih kepada anak2 korang,
mudah kan?! =D

Sambung cerita...,
cuba kita tanye hati kecik kite yang xberapa nak bersih nie,
pernah tak kita jemput org luar makan malam dengan kita?
Simpan dulu jawapan tue... =)

Kadang2 kita nie...dalam hidup...
sedar xsedar... macam2 benda salah yang kite buat...
Utk yang berpacaran,
"kita" berhabis duit beli barang2 untuk makan malam kita dengan si "dia", =D
kita habiskan satu hari untuk prepare meja dengan benda2 hiasan yang terbaik...
Kita pinjam glassware cantik2 dari orang lain....
Kita pasang lilin.....
Kita nak semuaaaanya sempurna...
Kita buat hidangan terbaik, makanan terpilih...
tapi....di masa depan....
ada kalanya si dia tinggalkan kita...
kdg2 tanpa sebab musabab yang boleh diterima akal...
Lantas kita menyesal....kita rasa rugi...sebab ape? sebab die orang luar...
kite xberapa kenal die siapa...

Bulan depan, sangkut dengan orang lain,
BUAT LAGI hal yang sama.... sebab?
XBELAJAR DARI KESILAPAN....

Minggu depan,
Mak ayah datang rumah.... Kita beli la KFC dengan Air Coke dekat 7eleven...
Itu pun kalau kite berbelanja lebih sikit, tangan dah mula menggaru kepala...
Bile kita balik, Mak Ayah pun kata...
"Ala..kenapa la kena beli2 makanan, kan boleh masak"...sebab nak jaga hati kita...
Kita pulak mula rasa bangga sebab dah BELI sesuatu untuk mak ayah kita...
Padahal kita patut malu!

Ini bukan mainan mulut...tapi realiti hidup....
Kita katakan keluarga itu adalah segalanya....
keluarga tempat mengadu segala....
Bagi ibu ayah, mereka mungkin xmengerti....
apa itu "candle light dinner" dan sebagainya....
mereka xmintak hiasan2 cantik penyeri meja makan....
apa yang mereka harapkan, keADILan...(bukan parti keadilan, JUSTICE, bingai!)
tapi....
sesuatu pasal insan2 mulia nie...
tergurisnya hati mereka, xkan sekali mereka pancarkan...
Lalu si anak merasa selesa... =D

Maaf kalau post nie agak sensitive bagi sekalian haiwan sosial,
tapi aku tahu, inilah realiti kita....
aku xmahu, si ibu dan bapa,
hati mereka terus diluka...



Keluargaku ter-chenta

October 7, 2009

KENAPA?!



HAHAHA...lama menyepi...

mungkin sebab hidup yang makin serabut....
Hidup yang makin terumbang-ambing, hilang arah... macam orang buta kat tepi Sogo,
yang hilang tongkat....
tapi tiba2 hari ni aku terdetik nak tulis something pasal hidup ini....
Perangai haiwan sosial yang agak cantik utk dibincangkan...

Aku ade kawan, nama die ...mm... sape2 lah...
die nie lahir dengan xde tangan kanan... dalam bahasa yang lebih lembut, kudung...
sejak kecik...sejak mamt nie kuar dr perut mak die...
mmg ini rupa yang Tuhan bagi...
tapi ade satu benda yang buat aku respect kat die nie..

Sepanjang aku kenal dia...xde SEKALI pun die penah salahkan tuhan...
merungut kat orang sekeliling die...
dan xsekali pun die pernah persoalkan kat siapa2...
Tuhan...
Mak Bapak die...
sedara mara dia...
KENAPA aku lahir xde tangan....
KENAPA itu KENAPA ini....
bila aku tengok die makan dgn tgn kiri... dan die gunakan tgn kanan die utk buat mcm2 benda,
yang tak memerlukan jari...aku hampir2 nak jawab...
"kau boleh buat hampir semua benda!"
die xpernah tanye KENAPA!
ape yang selalu die nak tahu...APA yang die boleh buat dgn apa yang dia ada...
benda tue cukup aku respect...

Dalam hidup nie...kite xkan boleh lari dari masalah...
PENIPU BESAR kalau kau kata hidup ko free dari masalah...
(ape ko malaikat ke ape?)
bila musibah dtg kat kita,
bila kita hilang sesuatu,
bila orang yang kita syg tinggalkan kita, (jiwang skit k)
kita selalu tanya....
KENAPA aku...KENAPA sekarang....KENAPA dia tinggalkan aku utk makhluk xberguna mcmtue..

Bertanyakan soalan KENAPA dlm hidup xkan bawak kita kemana...
dia macam bulatan...kemana pun kita pergi...kita pikir...
kita akan balik dan kembali kat tempat asal...
xde penyelesaian... sebab sampai bumi terbalik pun, kau xkan jumpe solution dia...

Apa yang patut kau tanye adalah APA....
apa yang boleh kau buat dgn ape yang kau ada...
masa yang kau ada...
anggota yang kau ada...
orang yang masih ada...
APA...
kalau cuma tinggal 24 jam utk kau hidup...kau patut tanya..
APA yang aku boleh buat dalam masa 24 jam nie untuk aku sempurnakan hidup aku..
bukannya, KENAPA aku ade 24jam je lagi utk hidup!
sebab makin kau pikir, masa makin singkat...
kau akan end up mati katak mcm tue je...

so, kesimpulannya (ahahah..ayat buku teks)
jangan sekali2 persoalkan hidup ni ADIL atau tak kat kita...
Orang yang happy xkisah samada keadilan tue ade ke tak dalam hidup diorg...
they just make the most of it!



September 18, 2009

Lebaran Itu Di Sini...




Salam semua haiwan sosial!
Kepada Pak Mat yang tengah parut kelapa utntuk buat rendang ayam...
Kepada Mak Eton yang tengah pasang langsir baru sambil menunjuk kat jiran sebelah...
Kepada Shikin yang tengah reply SMS cik abang yang wish,
Kepada Ali yang tengah main bunga api!
Kepada 3rd year Medical student Newcastle uni yang tgh menghadap buku =P hahaha
Salam Sejahtera semuanya....

Entri kali ni agak lain kowt....
Mood serba serbi happy sebab hari lebaran bakal/sudah tiba...
bergantung bile korang baca entri nie ...
Telinga dah sayup2 dengar lagu2 raya yang xpernah lapuk ditelan masa...
dan xpernah gagal utk budak2 student oversea utk menangis setiap kali dengar...
hahahaha...

Takbir raya berkumandang...
Tanda kejayaan dan kemenangan... tapi perginya Ramadhan bukan suatu yang perlu dirai...
itu kena ingat dalam kepala otak...

Aku, dan kawan2 kat sini....
Jauh...
Jauh dari dakapan mak ayah ketika bangun di pagi raya...
Jauh dari jari mereka utk diminta ampun dan maaf...
Jauh untuk pusara2 saudara untuk kitorg lawati...
Namun pasrah itu perlu....
Tugas dan tanggungjawab perlu dijunjung....
Kitorang tau... harapan anak bangsa xboleh diperlekeh....
Walau sehebat mana raya disambut...

Aku di sini akur...
Ilmu mendahului segala perkara...
keseronokan dan kegembiraan perlu ditolak tepi...
hanya rakan dan keluarga "angkat" buat pengganti mak dan ayah di kampung...

Angin malam nie dingin...
Seolah2 tahu aku membisikkan sesuatu untuk mereka yang jauh di mata...
Memberi ketenangan yang diinginkan...
Tiada lain yang aku inginkan....
Xde lain yang aku pohon...
Hanya doa dari bonda ayahanda...buat bekalan kami seharian...
pohon ku hanya satu...agar kehilanganku tidak dirasai...
tidak menjadi penghalang hilai tawa di pagi aidilfitri....
Aku menadah dan meminta kepadaNya....
agar diberi rahmat dan kurnia kepada ibu bapa kedua....
diiringi ucapan dan kata2...

Salam Lebaran...
Salam Aidilfitri...
Maaf Zahir dan Batin....


September 15, 2009

Hidup bukan Mudah!


Kadang-kadang manusia tamak...
Hari-hari mintak dengan tuhan rezeki datang melimpah ruah....
Apa yang nak, selalu ade depan mata....
Itu antara "doa" mainan mulut...

Tapi manusia juga selalu mintak...
Selalu inginkan hidup itu sebagai suatu perkara mudah...
Tak nak masalah, xnak dugaan, xnak benda2 yang boleh serabutkan kepala...
Siapa yang berani ckp dia ada hidup yang mudah?
kehidupan simple, yang tak payah pikir ape2....
Aku tau, hidup kite xkan sah kalau xde masalah...

Semua kita ada masalah...
Kalau masalah tue bukan dari kita, dari makhluk2 yang kat keliling pinggang korang,
Nak lari? Jangan harap...!
Sebab masalah tue datang bila kita terlalu lama duduk senang lenang...
Ia sebagai alat penguji kesabaran dan cara kita nak selesaikan dia...

Kadang2 kita fikir...
Kalau kite berdepan dengan masalah, dan kita rasa masalah tue bukan sebenarnye masalah kita,
Kita selalu cakap, ah bukan masalah aku!
Tapi kau kena ingat,
bila die melibatkan orang yang kite ambil berat...
masalah itu akan jadi masalah kita....

Analogi...cukup mudah....
Kawan kite ada masalah...kita "terpikir" nak tolong....
tapi kite "terpikir" jugak kdg2 yg tue bukan masalah kita,
kenapa kena sibuk?!!!
Jawapannye mudah, sebab tue lah kite dipanggil "kawan"....
kalau kau rasa itu bukan masalah kau,
berhenti berkawan, duduk dalam bilik sorang2, dan sila mati kering kat dalam tu.!

Analogi kedua...
Bila pasangan kita ade masalah, kdg2 ade antara kita yang otak tak berapa nak betul akan terfikir,
"tue bukan masalah aku"
kalau kau fikir mcmtue, baik kau berhenti ade hubungan dengan siapa2,
dan boleh berfikir nak ade hubungan dgn monyet ke,
biawak ke,
atau makhluk2 seangkatan dengannya....
Sebab haiwan2 tue je yang xleh nak pikir apa erti "pasangan" yang sebenarnya...

Bila kita bertemu masalah,
jangan lari... lagi kita lari, lagi masalah tue akan mengejar...
jangan jadi penakut...sebab masalah akan buat kita jadi dewasa...
kau akan kenal dunia, kenal kehidupan...
bila kau tersenyum melihat masalah lampau...
Masalah itu ubatnya:
1. berbincang
2. sabar
3. kuat semangat

Kalau melibatkan manusia lain,
Jangan takut...jangan ego...untuk...
ajak berbincang,
suara direndahkan,
minta maaf kalau perlu....
dan sampai hari ni aku xpaham kenapa ade manusia yang rasa malu bila nak minta maaf?!
bagi diorg minta maaf tue satu penghinaan!
siapa ajar!? aku rasa, sekali kau meminta maaf, seribu kali harga diri kau diangkat...

tapi..cara kita lain antara satu...
kau dan aku hadapi masalah dengan ragam berbeza...
aku xmampu nak buahkan satu formula penyelasai masalah dlm entri nie...
semua hak individu...
lain org lain caranya...itu terpulang...
tapi percayalah, penyelesai terbaik datang dari Pencipta yang Arif tentang segalanya...
Dia itu jawapan kepada segala....

Nah, hidup tue tak mudahkan?
cuba kira dari kau lahir, berapa banyak masalah kau dah ada?
aku rasa, kalau buat buku, lagi tebal dari buku Yellow Pages...

Akhir kata, selamat menghadapi masalah dalam hidup seharian anda.!


September 1, 2009

Cinta


Maaf...lama menyepi...hidup tgh tunggang langgang dan serabut dgn seribu satu macam perangai haiwan sosial yang entah ape2....

Entri kali nie agak lain...agak janggal...bagi sahabat2 jitu yang xberapa biasa nak cerita pasal benda2 nie....

Trima kasih la banyak2 untuk "kaum hawa" yang dah tukar aku utk menjadi agak jiwang malam nie.....

Cinta....

Semua berbicara tentang cinta..Agama pun ade sebut tentang cinta....

Cinta pada agama lebih kepada cintakah kau kepada Yang Maha Esa...

Cinta pada agama lebih kepada cintakah kau kepada pesuruh-Nya....

Cinta itu hakikat...lumrah...

Pusing kanan kiri, untuk kita menolak xmungkin sekali kita dapat....

Orang yang lari dari cinta pada Tuhan,

akan luput dari pandanganNya...sekali kau lupa utk mencintaiNya,

selamanya kau akan dihina dicerca....

Cinta....

Cinta juga ada ditulis dalam kehidupan....

Haiwan sosial itu kata Tuhan dilahirkan berpasangan...

Kalau Abu tu jodohnya Salmah, maka pusing ikut mana pun,

SALMAH lah orangnye....

Cinta itu wujud dan di akui....oleh setiap haiwan sosial yang mengakui punya hati dan perasaan...

Kalau tak, masakan ade pertunangan, perkahwinan, dan "couple" bagi si hingusan...

Tapi....aku percaya...

keyakinan aku pada cinta itu benar....

cinta itu buat kau jadi lebih dewasa...

Ya, kite lahir memang berpasangan...berduaan... Tapi...

Dalam mencari si dia itu, tidak mudah....

Onak dan duri itu seolah2 sengaja dicipta bagi si dia gagah berani...

Tapi hasilnya percayalah, xpernah menghampakan...

Dalam kita mencari cinta, kita akan menjumpai pelbagai perkara...

sahabat,

kawan rapat,

"pemain perasaan",

"bende yang nampak seakan2 cinta"

itu biasa, itu lumrah...kerana tuhan mau kite mencari dan membuat pilihan terbaik...

kerana si dia yang dicipta bukan utk sehari dua..

tapi untuk selamanya....

Cinta itu...

gurunya kehidupan....

Kita belajar utk berjaga2 dalam percintaan selepas kita terlena...

Kita belajar agar tidak ditipu dgn si pemain perasaan selepas ditipu...

Kita belajar utk lebih menghargai selepas kita ditinggal dan disisa...

cinta itu bukan permainan....

ia satu benda kesalingan...

seorang memberi, yang lain menerima...dan juga sebaliknya...

xde istilah feeder dan killer dalam percintaan...

masing2 peranannya sama...dan serupa...

kerana sudah hakikat....kita perlukan teman...

utk kita peroleh ape yg kita tiada...

Erti kata lainnya....cinta itu perlu dicari...

dari si dia yang boleh melengkapi...

analogi cukup mudah,

tuhan menciptakan ruang di antara jari supaya masing2 boleh saling melengkapi ruang ketika berpimpin tangan...

Tapi hakikatnya haiwan sosial,

cinta itu suatu perjalanan....

gagal sekali bukan bererti jatuh selamanya...

Terima lah benda tue sebagai ujian sebelum berjumpa dengan si dia...

Ingat...

Tidak semua yang kita mahu boleh kite kecapi..

kadang2, melepaskan suatu yang disayangi adalah pengorbanan terbesar sebagai lambang percintaan walaupun bunyinya agak sukar diterima...

tapi itulah cinta...

Belajarlah dari kehidupan,

sesungguhnya kehidupan itu guru terbaik...

Guru kepada yang lain2 juga...

Guru kepada persahabatan...

Kita punyai ramai kawan....tapi kalau si kawan itu si bangsat celaka yang memijak di belakang,

persahabatan itu bukanlah namanya....

Guru kepada kesetiaan....

Jika kita ditindas dan ditikam oleh si dia pemegang amanah,

maka kejujuran dan ketulusan itu sudah lenyap ditelan masa...

Nah,

kehidupan lah guru segalanya...

Jangan lari dari cinta,

cinta itu hakikat kita...

cinta itu hakikat manusia...

P/S : Akhir kata, dengar la lagu paling sempoi di abad ini...memang kena ngan entri nie...

sila lah you tube: Zee Avi - Kantoi

=D lagu cute tahap maksimum


August 15, 2009

August atau Ogos



Pejam celik, makan tidur....dah dekat 7 bulan aku merantau....
Masyarakat yang lain warna kulitnya kini buat aku khayal....
Buat aku lena seketika...
Ini bukan tempat aku..
.. Ini bukan asal aku....
Lahir nya aku bukan di sini....
Segala macam yang aku lalui buat aku lupa, yang tumpahnya darahku bukan disini....

Macam biasa, bangun pagi menghadap kerja yang xpernah siap....
teringat nak tulis tarikh dekat buku nota.... aku lupa tarikh, terus menjeling sejenak ke arah jam tangan yang cantik terduduk atas kotak perfume aku...
16 august? August....
Teringat aku, masa kat sekolah, bulan nie lah paling aku aktif, masuk pertandingan itu ini....

semata2 nak menang....sebab bulan kemerdekaan banyak pertandingan...
masa tue kalau menang memang glamour....
tangan yang xpernah2 tulis sajak pun mula nak menggatal tulis....
dan seperti biasa, kalah.... cmane lah nak menang..bakat pun xde...
xpe...lupakan....

Bulan ini membawa seribu satu makna dan sejarah....
Bulan ini menyingkap seribu satu tawa dan titisan darah....
satu ketika August ku kini dieja Ogos.... tatkala di tanahair sendiri....
tapi itu tidak masalah, apa ada pada nama...yang penting kita tahu apa yang pernah terjadi dan singkapan sejarah itu lebih bererti....
Bulan ini, kampungku merdeka....
Bulan ini, bangsa ku pernah menangis dan tertawa girang....
Bulan ini, si bangsat2 aneh angkuh pulang ke tempat asal mereka....
dek beraninya Tunku,
dek kuatnya perpaduan,
dek jitunya semangat kekitaan....

Bulan ini bangsaku bangga....
Tiada Cina, tiada India, tiada Melayu, yang ada hanya satu bangsa....
Bangsa Malaysia...
Bulan ini, Ah Chong, Muthu, dan Din duduk semeja berbual penuh dengan isu perjuangan harmoni...
Bulan ini kampung ku suatu ketika dulu yang gelap mulai diterangi cahaya kemerdekaan...

Berpuluh tahun telah berlalu....
Malaysiaku tetap Malaysia... sedikit berubah pada nama itu tiada...
namun perubahan lain, cukup jelas, cukup membanggakan, namun kadang-kala cukup menggerunkan...
Bangunan2 kota raya seolah2 hidup bernyawa mahu melonjak tinggi dan bersaing antara satu sama lain, utk mengatakan "Aku lah si hebat!"
Jalan raya itu seolah2 medan persembahan material dengan seribu satu macam jenis pemacu yang harganya seolah 5x harga rumah Pak Mat di kampung....
Kehidupan malam itu seolah2 memberi identiti baru bangsa Malaysia, yang kita ini xpernah kenal erti rehat dan tidur....
Segalanya berubah.... bak disebut tadi....
perubahan itu membanggakan, malah turut menggerunkan....

Namun aku bangga, tumpah nya darahku itu di Malaysia...
hilai tawa ku itu asalnya Malaysia....
tangisan getir yang ku kesat dulu, saksinya Malaysia....
Tapi, bangsa Malaysia ku harus tahu...harus sedar dan bersedia...
merdeka sekali bukan selamanya.... bebasnya kita bukan utk sampai bila2....
Benar kata orang, sebenarnya penjajahan bangsa Malaysiaku tak pernah berakhir....
Fizikalnya, ya benar....kita merdeka.... tetapi dalaman, jiwa.... usah mimpi walau sekali...
Realiti ini harus kita ambil kira....
kerana si kecil kita seolah bergantung harap kepada apa yang kita usahakan....
masa depan mereka di tanah air sendiri kita yang corakkan....
Berjayanya kita, maka cantiklah masa depan mereka...
Hancurnya kita, maka rosaklah segala....

Biar apa pun kau memandang Malaysia itu,
Kau harus tahu, tempat mu hanya satu, asalmu hanya satu.....
biar sejuta langkah, seribu batu, kau merantau....
Malaysia itu tiada dua, tiada tiga.... hanya satu....
Aku di sini, namun semangat aku xpernah padam....walau sekali....
Sejauh mana aku dicampakkan di suatu masa....bukan itu yang ku ambil kira...

Selamat Hari Merdeka, Malaysia....

p/s: Selamat menyambut Ramadhan buat haiwan sosial yang berugama Islam di serata dunia juga. Jemput datang raya rumah 19 Heaton Street Jesmond 2299 NSW Australia bagi siapa yang puasa penuh. =D

August 11, 2009

Aku takkan mati....?

Apa benda yang paling dekat dengan kita?
Mak ayah? jauh jugak...
Kawan? xde la dekat sangat...
Gf/Bf? Haha...sekali korang break up, langsung xnampak muka....
Impian? Cita-cita? Kadang2 xtercapai jugak....sebab terlalu jauh untuk kite gapai...
Kerja? xjugak....nanti kalau tiba2 bos korang dah menyampah tengok muke korang, kena pecat, langsung xdekat ngan korang...hahaha....
so ape yang paling dekat dengan kita?




Aku kurang amik pedulik dengan pendapat orang lain....
tapi aku yakin, sesuatu yang paling dekat dengan haiwan sosial kat atas muka bumi nie...
adalah...
mati....ya, MATI...
benda nie pasti jadi....tue kan janji tuhan? semua benda kat dunia nie xde yang pasti...
xde jaminan... sebab tue aku xrasa benda2 tue paling dekat dengan aku...
tapi, mati itu satu jaminan...
bukan jaminan Bf/Gf... (yang mmg xboleh pakai langsung)
bukan jaminan mak ayah...
bukan jaminan perdana menteri/wakil rakyat (malas nak ckp ape2, masuk ISA aku karang)
tapi nie janji Tuhan...
Dan aku rasa aku nak belanja minum sirap limau dengan char kuey teow dekat NZ Wangsa Maju utk siapa2 yang boleh bagitau aku bila diorang akan mati...

Mati itu rahsia Tuhan...
Tuhan saje yang tau...cuba kita fikir...salah ke kalau kita kata,
mati itu suatu yang paling dekat dengan kita...
kita boleh mati bila-bila dari sekarang...
Mungkin masa korang baca entri nie? (haaaa, takut...LOL)
mungkin lagi seminit, sejam..? sehari? seminggu?
tak siape tahu...
Pasal tue kite leh tulis kite punye D.O.B. tapi bukan D.O.D....(Date of Death)
(Teringat aku masa zaman tukar2 biodata ngan awek2 sekolah rendah dulu, mesti ade D.O.B, warna kegemaran, masakan kegemaran....masakan kegemaran mesti = masakan ibu! hahahaha...tak boleh handle !!) ah...mengarut

Berbalik kepada cerita sebenar....
Memang kite akan mati satu hari nanti...
Orang terdekat kite pun akan mati...mak ayah...kakak..abang..sume akan mati....
Dan aku nak kite sama2 pikir ape perasaan kite bile kita saksikan "kematian" diorang...
cube bawak otak korang utk pikir sekejap...
mak ayah korang...kakak2 korang...yang selalunya dijadikan orang utk bersenda gurau...
tiba2 satu hari...korang terpaksa mandikan....kapankan....
dan akhir sekali....korang gunakan tangan korang utk kambus diorg dalam liang lahad...
membiarkan si penghuni2 tanah jadikan diorang santapan baru...
dilapah hingga hancur....segala daging diorang...
riba yang satu masa dulu pernah kita jadikan bantal bermanja...
bahu yg satu masa dulu kite gunekan utk pengalas tangisan kegagalan hidup...
semuanya habis dimamah makhluk lain...
aku cuma nak kongsi benda nie bagi sape2 yang belum pernah rasa kehilangan...
satu hari nanti kau akan tahu...

Dan tak lupa, kita juga akan sama ...
jadi orang yang dikapankan, dimandikan...dan ditanam...
semua tue akan terjadi....ingat, itu adalah Janji! tak mungkin tidak!
dan kite perlu tau...sume benda dunia yang kita ada sekarang akan kita tinggalkan...
mungkin ramai yang dah tau fakta ni...tp pernah korang bayangkan ke?
tinggalkan keseronokan, kawan2, keluarga...
kita dah xboleh jalani rutin kita..
pergi kelas, jalan2, makan, main, semua tue dah tamat...
yang ada hanya satu kehidupan sunyi di satu lohong gelap bernama lahad...
tiada teman...tiada hiburan...yang ada hanya penantian...

Tapi kehidupan di "bawah" nanti tidak sama antara kita...
"rumah" kita akan diluaskan...dicerahkan...dihiburkan...
oleh kebaikan yang kite buat...ingat, tue pun janji Tuhan!

Percayalah,
haiwan2 sosial yang masih lena...
yang masih megah dengan kekayaan, pangkat, darjat...
kite semua akan mati...
dan mati itu dekat....
dekat sekali...

- al-fatihah buat kenalan/family kite yang dah pergi mendahului kita...

selamat malam =(

August 2, 2009

Kehidupan si Haiwan Sosial...



Ada pendapat kata manusia itu haiwan sosial....
Dia ada kehidupan, ada alam, ada masyarakat...tapi perlu digerakkan...
Tapi kehidupan si Haiwan Sosial ini pelbagai...
Kehidupan Haiwan Sosial ini masih kabur, masih tak jelas....dan setiap dari mereka ada pendapat yang xpernah sama antara satu sama lain tentang kehidupan...
semua mengatakan "Akulah benar...Akulah rujukan"
Bahkan kehidupan itu milik semua....semua ada kehidupan...
Tapi kalau kita fikir2 balik guna otak kita yang berfungsi ni...macamana...
Macamana kita SEMUA boleh jalani something yang sama, TAPI benda tue punye tafsiran xsama....
XFAHAM?
Analogi cukup mudah.... mak ayah kita kata kita nie hidup sebagai orang Melayu, and kawan2 kite pun Melayu jugak...tapi cara kita dengan kawan2 kita xsama...
kawan2 kita, naik motor laju2 atas jalan, kita tak...
kawan2 kita mencucuk di bawah jambatan, kita tak...
kawan2 kita melepak kat warung xbuat apa2, tapi kita tak...
tapi kita kan semua Melayu?
(so faham dah? amik kau kan dah kasar skit analogi aku...haha..xkisah..janji paham)

Berbalik pada kehidupan....
Ada dari kita rasakan kehidupan itu dicorakkan oleh Tuhan....
Rezeki, Maut, Ajal, Jodoh...semua ditetapkan....
kejayaan kegagalan...semua dah tersurat...kita lahir kat dunia nie cuma...
"hidupi kehidupan kita" dan kita xde hak, xmampu, dan xlayak nak ubah kehidupan....
kita makhluk lemah...kejayaan itu rezeki, kegagalan itu ujian...
manusia itu tak lain xbukan hanya patung penggerak kehidupan...
Ok, lupakan dulu pandangan manusia2 terpilih nie...

Yang kedua, ada yang rasa...
kehidupan itu kita yang corakkan...bila kite hidup, kehidupan kita putih...
kosong...dan xberwarna...maka bila kita lahir je dari perut mak kita,
kita seakan2 memegang pencil color LUNA untuk mewarnakannya..
biar nampak menarik..
biar nampak indah dan terserlah...
kejayaan itu kita yang carik...kegagalan itu kita yang hasilkan...
tidak ada konsep "hidup ini tidak adil!" dalam diri haiwan sosial kumpulan nie...
bagi mereka, "kalau tidak adil, itu silap engkau lah!"
ujian, dugaan, dan sebagainya...
hasil dari usaha yang kurang di satu2 sudut....tiada konsep xadil wujud...
bila kita katakan kehidupan itu bangsat....sebab itu sebab ini...
dan bila kita menoleh kat sahabat2 jitu yang saling tersenyum lebar menjalani kehidupan diorg,
itu semua kita yang usahakan...
sebab kita, kehidupan itu bangsat...
kehidupan itu tidak adil..
kehidupan itu jahanam dan celaka...semua tentang kita....

Aku punyai pendapat sendiri...aku kenal kehidupan aku....
Aku tahu kehidupan aku tu hasil gabungan pendapat2 kumpulan2 tersebut...
memang betul...semuanya dah tersurat... ajal, maut, rezeki, jodoh...
semua dah tertulis...tapi...kehidupan juga untuk kita jalani...
kita gerakkan..kita usahakan...
cuba fikir... ada seorang haiwan sosial nie duduk dalam rumah dari kecik sampai dia mati...
xkeluar2 bilik...
rezeki tiada...(sebab xmakan)
jodoh xjumpe....
ajal pun sebab xmakan....so...?
mungkinkah Tuhan dah takdirkan dia mcmtue? AH, aku xrasa Tuhan sekejam itu...
Tuhan itu adil dan mahu hambanya berusaha...
Hidup hanya sekali...
Ya...Ya... aku setuju...hidup itu sekali...
tapi jangan sekali kita gunakan tue sebagai alasan untuk mencuba segala macam perkara...
dengan berkata...aaahh...hidup cuma sekali...
hidup cuma sekali...bererti kalau disia2kan, kita akan rugi...
sesaat nyawa ditarik, 1000 tahun sesalan mengekor.....
kehidupan itu pinjaman....itu janjiNya...
dan yakinlah...mati itu benar...
azab itu benar...
kiamat itu benar...segala yang tertulis itu benar...

Kehidupan itu indah....dan bagi aku...
kehidupan itu sekolah terbaik... guru terbaik adalah pengalaman kehidupan...
kita belajar dari kehidupan...
kita mula masuk kelas saat kita lahir...
dan loceng tamat sekolah berbunyi saat Izrail datang meragut nyawa...
dan bila kita pulang kembali kepada Sang Pencipta...
itulah seolah2nya kita kembali ke pangkuan ibu bapa...selepas tamat waktu persekolahan...
Nah...kehidupan itu sekolah...xsalah aku cakap mcmtue...
Pengalaman mengajar kita tentang pelbagai perkara...
Segala macam perkara terhidang...
Kita belajar utk tidak ditipu selepas tertipu...
Kita belajar utk berjaga2 selepas lena dan leka....
Kita belajar utk menjadi lebih baik selepas saat buruk dtg menimpa...
Itulah kehidupan... jadi, saat kita ditarik nyawa yang dipinjamkan nanti...
kita dah bersedia dgn ilmu2 yg kita belajar utk jawab "peperiksaan" depan "Cikgu" kita nanti...
berharaplah wahai haiwan sosial...
supaya kita xtergolong dlm golongan org yang mensia2kan kehidupan...

Entri ini cuma sebagai penggerak pemikiran ...apa yang ade dalam kepala otak aku sekarang...
terpulang kepada penerimaan...aku tidak memaksa...
cuma aku tahu...kita menjalani kehidupan yang sama...
dan tafsiran kita juga turut harus sama...



- Salam tidur lena, haiwan sosial...

July 27, 2009

Perginya "Seorang" Bintang....



Malaysia dikamjatkan,
Mak Jah yang tengah parut kelapa pun ternganga....
Pak Usop yang tengah lipat kain pelekatnya pun terhenti seketika....
Lebai Talib yang on the way nak pergi surau pun termanggu sekejap...
Dek berita pemergian seorang bintang....
pengkarya agung,
penggiat seni,
pelonjak nama.....
teater dan filem tanah air....
Yasmin Ahmad....

Berita beliau dimasukkan ke hospital Damansara Specialist,
buatkan seluruh rakyat malaysia terkejut dan terpinga-pinga...
"Haemorrhagic Stroke" yang dialami dalam sekelip mata membuatkan beliau tidak sedarkan diri...
terus terlantar di hospital....
koma dan kembali ke pangkuan Ilahi...
Inilah yang dikatakan takdir...dalam sekelip mata,
perkara yang jauh dari fikiran manusia,
kalau dah sampai masanya,
maka jadilah...tetap akan jadi...

Hari ni...tiada lagi Yasmin Ahmad...
Maka berakhir jugak lah riwayat ...
Si Sepet,
Si Gubra,
Si Mukhsin,
Si Muallaf.....
dan hari ini jugak...tamat jugaklah riwayat...
iklan2 raya petronas hasil karya beliau...
iklan2 yang jadi bualan masa kita kat kampung.... =D
sebab kesannya yang cukup mendalam kepada si penonton...
tiada lagi...
"ombak jahat!!"...."bawak lembu atas rakit"...."pakcik jalan dalam hujan dan ditinggalkan oleh si pembawa kereta masa nak berbuka"...
maka hilanglah segalanya...
iklan yang cukup berjaya membuka mata....
si anak2 lupa diri kat kota yang xreti2 nak jenguk mak bapak kat kampung masa raya...
segalanya terhenti setakat nie...

Tapi...inilah kehidupan...
dan inilah realiti...Tuhan menjanjikan segala...
yang berdiri pasti akan jatuh...
yang bernafas pasti akan mati...
yang bermula pasti akan berakhir...
yang bertemu pasti akan berpisah...
segalanya sudah ditulis...disurat....
cuma menunggu masa untuk tiba...

Jadilah manusia yang redha dengan yang ada...
yang pergi tetap pergi...
berjuta wang ringgit akan ditinggal segala....
karya berjela akan luput ditelan zaman...
keluarga pembawa ceria terpaksa melambai tatkala dikafankan...
semuanya...semuanya berakhir...berhenti disitu...
cuma amal, doa, dan sedekah , buat teman setia...

Al-fatihah...buat Yasmin Ahmad..(July 1, 1958 - July 25, 2009)

semoga rohnya ditempatkan dalam kalangan orang2 yang bertakwa...