June 6, 2009

lelaki & perempuan

Baru bgn tdo, apehal lah mata nie payah sgt nak bgn awal pagi..
Huh,
Lelaki, perempuan, (xpasal2 je)
Lelaki memimpin perempuan,
perempuan...err memimpin lelaki?
Hari ni bersepah2 feminist nak menegakkan benang yang basah,
"Apa lelaki buat, perempuan boleh buat lagi hebat!"
"Biar duduk sama rendah, berdiri sama tinggi, baring sama level"
Ape benda nie?
Fakta: Lelaki dicipta untuk memimpin wanita, bukan aku yang sebut, Ugama yang sebut,
Tapi Ugama pun xsebut lelaki lagi bagus dari perempuan,
so?
so....kita nie saling melengkapi,
perempuan dicipta dari rusuk Adam, bukan dari tengkorak kepala, bukan gak dari tulang kaki,
sebab ppuan dicipta utk didampingi, bukan dijunjung, bukan gak utk dipijak.

Ada gak sebab Tuhan ciptakan ruang antara 5 jari-jari kita,
sebab seorang lagi boleh mengisi ruang antara jari2 tue bila berbimbing tgn...
(utk sape dah kawin la, yg belum xyah nak mimpi la)...
lelaki perempuan saling melengkapi, kau buat nie utk aku, aku buat nie utk kau,
hasilnye? = sempurna ar hidup...

Tapi hari nie?
1) Laki duk bertenggek kat umah main judi, bini lintang pukang carik duit.
2) Laki kalau standard keje rendah skit, bini mula nak queen control (apa ingat bagus sgt ke?)
3) Perempuan kalau nak kerja sebab nak tolong suami, suami tak bagi sebab takut bini flirting kat tempat keje. (haisshh... =D pikir pakai kepala lutut ke apa?)
4) Ramai gak lelaki yang nak eksploitasi ppuan utk kaut untung. Dia xpk ke kaum nie gak lah satu hari nanti nak bagi die kesempurnaan hidup?

Aku bukan nak masuk campur hal umah tangga org. Itu hak mereka hidup berumahtangga. Cuma kalau boleh, kita jangan nak buat pandai langgar hukum alam... Carik lah partner yang paham kenapa lelaki ngan ppuan nie dicipta, apesal xdicipta sejeniiiis je...kan senang...
Kalau jumpe, aku rasa, baru lah aman kowt idup bile dah berumah tangga... Pasal tue lah Ugama ada sebut, kite dicipta berpasangan, so, selamat mencari partner korang ah...

p/s: kalau dah ditakdirkan blair waldorf partner aku, nak wat camane.. haha


(jemput-jemput ar makan nasi minyak + pasta..dah ini je yang mampu jadi pasangan..haha)





2 comments:

me.d.loner said...

yeah agree...nicely written..

Nazha said...

thank heaps....

Post a Comment