June 19, 2009

zaman dah berubah....

Maaf, lama keyboard laptopku xmeletup2, sebab aku baru je habis exam...
Perasaan mmg xboleh nak bayang mcmane seronoknye bile habis exam...
Entry aku malam nie berbaur peredaran zaman, segala mcm yg berubah..

Aku ingat lagi masa lepak dgn sahabat2 jitu kat NZ Curry House, (pheewit sama NZ!)
malam tue ade sorang gadis yg xdikenali join group aku dan sahabat jitu...
aku xkenal awek nie....nampak menarik...tp ade crite di sebaliknye..haha
lek lu....kite simpan dulu crite tue...
"Bos, apa minum?!" sergah aney NZ...
== >ape yang menarik nye pasal aney nie, stiap kali kitorg dtg,
die mesti pakai tshirt merah belang putih, HARI2 bEB....
haha...member aku sume kata, dia dulu nak apply TGI Friday, tp xdapat..
hahaha...terjungkit sinis bibir aku ketawa...

Balik kat crite minah nie...
Die bukak crite, "I xfaham la my mum, mane i kluar sume nak tau"
"mane i pergi sume kena gtau die" "zaman skarang dah brubah la! mana ade parents amik tau lagi!" kata2 dia yang cukup "manis" tue jadi trigger utk aku mlm nie utk menulis...

ZAMAN DAH BERUBAH KE??

Kata2 xsekolah yang kluar dr mulut dia tue buat aku terkamjat...
Ape betul ke zaman dah berubah?
Nak je aku ckp kat die, kalau mak bapak kau xde, kau boleh ke turun bergolek daripada langit?
Bab ibu bapa ambil tahu nie, siapa yang kita harus persalahkan....Bagi akal yang ade dlm tengkorak aku nie, mak ayah xlayak dipersalahkan...Diorg dibesarkan dengan gaya dan cara yang tersendiri. Mana ade mak bapak yang nak tengok anak die hancur. Adil ke kalau perkataan kolot tue di"tepek" kat muka diorg? Cara dan gaya mereka dibesarkan membentuk pemikiran mereka! Ade ke mak bapak nak tgk anak laki die kena "rembat" ngan kawan2 tgh2 mlm? Ade ke mak bapak nak tgk anak gadis dia kena "kenduri" ngan kwn2 tgh2 malam? Aku xrasa zaman dah berubah dalam kes nie... bagi gadis NZ yang xsekolah tue, mungkin la...
ZAMAN DAH BERUBAH.....

Hari tue aku dikejutkan ngan usul dewan utk tukar uniform budak perempuan yang mane pakai baju kurung putih...(apa xde usul lagi bagus ke nak bangkitkan??)
Sebab musabab pak menteri: sebab menaikkan kes "xelok" dikalangan budak laki, sebab baju diorang jarang....
Tue yang kadang2 aku rasa manusia nie fikir pakai buku lali... Macamane dgn mak ayah yang berzuriat ramai berjela tue? tambah teruk lagi golongan kampung yang xmampu dr segi kewangan..nak tukar setiap sorg?! Kadang2 ade baju yang pakai 2 3 adik beradik lagi...
Betul ayah aku ckp, kalau betul la sebab nie, dr zaman dulu lagi dah byk kes2 rogol nie sume...apesal dulu xde? Bukan ke sebab mentaliti budak sekarang namanye tue...??
Hurmmm...mungkin pak menteri nie rasa...
ZAMAN DAH BERUBAH.....

Tolong manusia, jangan jadikan alam sebagai seribu satu alasan utk menidakkan salah sendiri...
Aku percaya, kalau asas sesuatu itu kuat, biar lama mcmane, bnde tue xkan berubah...
Mungkin manusia terlalu angkuh dengan perubahan.... sampai setiap satu benda yang jadi, bagi alasan, zaman dah berubaahhh!!
xsalah ikut peredaran zaman, sebab kita mmg xmampu nak menidakkan segalanya...
kerana kita terlalu kerdil,
terlalu lemah... tapi, bagi aku...
kalau kita xmampu menidakkan segala...
jangan pulak kita meng"iya" kan segala dan menampakkan diri kita lebih teruk dari ciptaan yang bernama binatang....

Ada satu petunjuk, jelas di depan mata,
biar beribu tahun, biar berjuta tahun di makan masa...
namun berubah walau sepatah tidak sekali...
kandungannya kemas, dan tak terusik...
selagi kuat berpegang, hanyut di dunia tidak sekali...
usianya beribu, mengapa kekal xternoda?!
bukan ke ZAMAN DAH BERUBAH???


2 comments:

deepdesign said...

malam ni ko bitau mak ko pegi mane ye!
kalau x, aku bitau...ahaha

Nazha said...

ahaha...boleh gak...
tapi kalau xditanya nak gtau watpe...

Post a Comment